Een korte historie


Elektromagnetisme in de geneeskunde

Al sinds de Oudheid worden magneten gebruikt vanwege hun helende werking. Hieroglyfen uit het Oude Egypte laten beeltenissen zien van het gebruik van magnetische zeilstenen. In de oude Chinese tekst The Yellow Emperor's Canon of Internal Medicine wordt het gebruik van zeilstenen door Chinese helers beschreven. Al in 200 BC worden de magnetische stenen toegepast voor het corrigeren van ongezonde afwijkingen in qi. Al eeuwenlang gebruiken Japanners magneten in combinatie met acupunctuur. Van Cleopatra is bekend dat ze op een bed sliep vervaardigd van magnetisch materiaal om haar jeugdigheid en schoonheid te behouden. In de Vedas, de oude Hindoeistische geschriften, wordt het gebruik van magnetische stenen voor verschillende aandoeningen beschreven. Magnetische stenen werden vanwege hun helende werking gebruikt door de Aboriginals in Australie en door vele Afrikaanse culturen.


Nikola Tesla

Rond 1700 doet het Franse Societe Royale de Medicine een diepgravend onderzoek naar de geschiedenis en het gebruik van magneten in de medische praktijk. Zij concludeert dat magneten werkzaam zijn bij de behandeling van nek- en rugklachten, hoofdpijn, problemen met de bloedsomloop en vele andere gezondheidsklachten. Nikola Tesla, de ontdekker van de draadloze energieoverdracht, is in 1898 de eerste wetenschapper die de beginselen van Pulsed Electro-Magnetic Field (PEMF) therapie beschrijft. In 1960 is de eenheid voor magnetische fluxdichtheid (T) naar hem vernoemd.

PEMF-apparatuur behoort tot in de 40-er jaren tot de standaardapparatuur binnen ziekenhuizen. Door de opkomst en dominantie van de farmaceutische industrie vermindert de aandacht voor energy medicine. Begin jaren '80 komt hierin verandering. Na aanzienlijke inspanning door wetenschappers in verschillende onderzoekscentra (Brighton et al 1981 , Basset et al 1982), wordt de classificatie 'safe and effective' door de FDA toegekend aan PEMF-therapie voor 'non-union bone-fracture'. In de jaren daarna wordt PEMF-therapie door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van incontinentie (1998), spierstimulatie (1998), depressie en angststoornissen (2006) en hersentumoren (2011).

In 1995 hebben Sisken en Walker de wetenschappelijke resultaten van PEMF-therapie bij beschadiging van zachte weefsels samengevat in een studie (Electromagnetic Fields - Therapeutic Aspects of Electromagnetic Fields for Soft-Tissue Healing). Zij vonden geen schadelijke effecten en rapporteren de volgende positieve werking:

  • Verminderde pijn
  • Verminderde ontstekingen
  • Toegenomen bewegingsvrijheid
  • Versneld functioneel herstel
  • Verminderd spierverlies na chirurgie
  • Vergrote treksterkte van de ligamenten
  • Versnelde wondgenezing
  • Verbeterde capillaire vorming
  • Versnelde regeneratie van zenuwweefsel
  • Verminderde afsterving van weefsel
PEMF-therapie rond 1940

Tegenwoordig kent energy medicine een hernieuwde belangstelling vanuit zowel de wetenschap als de geneeskunde. Interessante publicaties in dit verband zijn:

Zie verder Wetenschap.

History

History of Pulsed Electro Magnetic Therapy is een uitgebreider Engelstalig artikel over de geschiedenis van PEMF-therapie.